Σημαντική έρευνα της Ένωσης για την επιρροή του παζαριού στην τοπική αγορά-κοινωνία

Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού, στην προσπάθειά της να αφουγκραστεί καλύτερα την τοπική αγορά αλλά και να αφομοιώσει περισσότερο τις επιθυμίες του καταναλωτικού κοινού και τις απόψεις των μελών της, διενήργησε κατά τη διάρκεια του παζαριού και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συγκροτημένη επιστημονική έρευνα, βασισμένη σε δύο ερωτηματολόγια που μοιράστηκαν σε καταναλωτές – επισκέπτες του παζαριού και καταστηματάρχες.

Τα αποτελέσματα αυτής της σφυγμομέτρησης, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στον Τύπο, επιβεβαιώνουν απόλυτα τις θέσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα.

Η ετήσια εμποροπανήγυρη (παζάρι) στον Αλμυρό αποτελεί πλέον έναν θεσμό πολλών δεκαετιών, δοκιμασμένο και καθιερωμένο στον χρόνο και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια στην Ελλάδα. Αυξάνει την επισκεψιμότητα από κάθε μέρος της Στερεάς Ελλάδας στην περιοχή μας, προσκαλεί επισκέπτες στον τόπο μας στο τέλος του καλοκαιριού μετά τον Δεκαπενταύγουστο και είναι η περίοδος την οποία επιλέγουν πολλοί Αλμυριώτες της διασποράς να ξαναβρεθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού θεωρεί ανεπιφύλακτα πως ο θεσμός αυτός θα πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, αλλά και να καλυτερεύει και να αναβαθμίζεται συνεχώς προβάλλοντας την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και αναδεικνύοντας τα προϊόντα της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν και κάποιες αλλαγές που θα επιφέρουν βελτιώσεις και θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ειδικός χώρος μέσα στο παζάρι όπου θα εκθέτουν και θα διαθέτουν τα προϊόντα τους οι τοπικοί παραγωγοί, είτε ανεξάρτητοι, είτε στα πλαίσια των πολλών μικρών συνεταιριστικών παραγωγικών μονάδων και οικοτεχνιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Εξάλλου, θα μπορούσε – και με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής – να προβλεφθεί να υπάρξει πλαφόν και στον αριθμό των παραγκών των εμπορικών προϊόντων, κάτι που συμβαίνει ήδη με τις παράγκες της εστίασης (σουβλατζίδικα). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να περιοριστεί και να αμβλυνθεί η αιμορραγία της τοπικής οικονομίας προς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μακριά από την περιοχή μας, καθώς είναι γνωστό πως η εμπορική αγορά της πόλης μας χάνει την περίοδο του παζαριού περίπου το 30% με 40% του ετήσιου χειμερινού τζίρου της. Όμως η εμπορική μας αγορά, θα βρίσκεται εδώ για όλον τον χρόνο (και όχι μόνο για μία εβδομάδα) διαθέτοντας πλήθος προϊόντων σε άριστη ποιότητα και τιμές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οφείλει να στηριχτεί από όλους.

Η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού είναι και θα είναι πάντα ανοιχτή στον καλοπροαίρετο διάλογο και σε κάθε άποψη που θα μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Ταυτόχρονα, θα κάνει ό,τι μπορεί για συνεχίσει να υπάρχει και να αναπτύσσεται η τοπική επιχειρηματικότητα που αποτελεί  την καρδιά και τα φώτα της πόλης.

Και επειδή κανείς δεν θέλει να ζει σε μια νεκρή και σκοτεινή πόλη, χωρίς τα φώτα της αγοράς, θα φροντίσουμε όλοι ώστε να συμβεί ποτέ αυτό.

Κώστας Πανταζώνας

Πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού


www.almyros.gr