Άρθρο του Ευθύμη Ζιγγιρίδη, μέλους Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού.

Η χαοτική αστική διάταξη και η υπερπληθυσμός των ανθρώπων έχουν ήδη οδηγήσει σε εξίσου τεράστιο πληθυσμό αδέσποτων σκύλων στην πλειοψηφία των θέσεων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά κοινά προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από αδέσποτα σκυλιά, όπως:
1 – Ένας αδέσποτος σκύλος που περιφέρεται στους δρόμους  μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση οχημάτων , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σε άλλους ανθρώπους αλλά και στον εαυτό του.
2 – Τα αδέσποτα σκυλιά τείνουν να λεηλατούν και να ανακατεύουν χώρους απορριμμάτων  και να δημιουργούν εστίες μόλυνσης
3 – Πεινασμένα αδέσποτα μπορεί να επιτεθούν σε άλλα κατοικίδια ακόμη και σε ανθρώπους
4 – Τα αδέσποτα σκυλιά συχνά προτιμούν να περιπλανούνται σε ομάδες προκαλώντας την αίσθηση της απειλής , επιπλέον ζευγαρώνουν και πολλαπλασιάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Nα σημειωθεί ότι  ένα θηλυκό σκυλί  και οι απόγονοι της μπορούν να παράγουν μέχρι 67 000 κουτάβια σε έξι χρόνια.
5 – Έχουν την τάση να γαβγίζουν και να ουρλιάζουν, ειδικά όταν εμπλέκονται σε μια μάχη με ένα άλλο σκυλί κάτι που συμβαίνει συχνά και συνεχώς κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος.
6 – Μπορεί να εξαπλώσουν τη λύσσα, μια θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί και να μεταδοθεί σε ανθρώπους. Η λύσσα προκαλεί περισσότερους ανθρώπινους θανάτους ετησίως και η καταμέτρηση αυξάνεται κάθε χρόνο, παρά τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά παγκοσμίως και ότι κάθε χρόνο, 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη λύσσα
Διάφορες χώρες χρησιμοποιούν διάφορα προγράμματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η Ρουμανία χρησιμοποιεί το πρόγραμμα CNR όπου στειρώνει εμβολιάζει και τοποθετεί ορισμένα σκυλιά σε καταφύγια. Βέβαια οι υπεύθυνοι ομολογούν εάν οι άνθρωποι σταματήσουν να εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους τότε με την βοήθεια των προγραμμάτων θα μειωθεί ακόμη και 90% ο αριθμός των αδέσποτων.

Προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος

Κυβερνητικές Πρωτοβουλίες
Πρώτον, ο νόμος πρέπει να είναι σαφής για το δίκαιο των ζώων και να μην αφήνει παράθυρα κακοποίησης τους. Δεύτερον, το κράτος οφείλει να ενισχύσει προγράμματα στείρωσης και εμβολιασμού και να υποστηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση οικονομικά και με επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Τρίτον, η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει και να αυξήσει την οικονομική και πολιτική στήριξη των μη κυβερνητικών οργανώσεων και προγραμμάτων προστασίας αδέσποτων σκύλων. Τέλος, οι κυβερνητικοί και συναφείς δημόσιοι τομείς πρέπει να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των αδέσποτων σκύλων, ενισχύοντας την παρακολούθηση και τον έλεγχο, ενισχύοντας τη διαφήμιση και την εκπαίδευση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων.

Δημοτικές Πρωτοβουλίες
Οι περισσότεροι Δήμοι της Ελλάδος όπως και ο Δήμος Αλμυρού αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά. Κάποιοι δήμοι έχουν ιδρύσει δημοτικά καταφύγια σκύλων. Αυτά για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να έχουν καθημερινή στήριξη κτηνιάτρων και συνεχή ροή τροφής, ώστε να αποφευχθούν ασθένειες οι οποίες μεταδίδονται ακαριαία όταν ζουν  μεγάλες ομάδες ζώων μαζί. Δυστυχώς τα δημόσια καταφύγια που κατασκευάζονται με προγράμματα κοινοτικά και καλύπτουν τα έξοδα τους για μια περίοδο από τα ίδια κονδύλια, όταν τελειώσει η προηγούμενη περίοδος εγκαταλείπονται στην τύχη τους με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα για τα ζώα αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Ο δήμος ήδη κάνει προσπάθειες στέλνοντας τροφή σε υφιστάμενο καταφύγιο και υπογράφοντας συμβάσεις με κτηνιάτρους προκειμένου να συμβάλλει στη λύση του προβλήματος. Ωστόσο θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά ακόμη περισσότερο και θα μπορούσε να δημιουργήσει στον ετήσιο προυπολογισμό ένα κονδύλι το οποίο θα καλύπτει έξοδα στείρωσης εμβολιασμού και τροφής αδέσποτων σε επιλεγμένα καταφύγια. Επιπλέον να εκμεταλλευτεί όλα τα δυνατά προγράμματα είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθεί οικονομικά στην στήριξη τέτοιων δομών.
Ατομικές Πρωτοβουλίες
Ένας απ΄ τους κυριότερους λόγους αύξησης των αδέσποτων είναι η εγκατάλειψη τους από τους ανθρώπους. Η αυστηρή νομοθεσία είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτής της απαίσιας συμπεριφοράς. Ο πιο κατάλληλος τρόπος είναι η συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των ανθρώπων από τη σχολική ηλικία. Διάφορες ΜΚΟ ή άλλες δομές όπως σύλλογοι κτλ θα μπορούσαν να οργανώσουν σεμινάρια ενημέρωσης σε παιδιά μέσα στα σχολεία. Θα μπορούσε να ανοιχτεί ένας λογαρισμός τραπέζης όπου θα μπαίνουν χρήματα τα οποία θα ελέγχει επιτροπή με άτομα από τον Δήμο και από συλλόγους φιλόζωων, όπου όλοι θα μπορέσουμε  να συνεισφέρουμε για το σκοπό βελτίωσης των υφιστάμενων καταφυγίων και σίτισης των αδέσποτων. Σε αυτό θα βοηθούσε μία προωθητική ενέργεια μέσω ραδιόφωνου, τηλεόρασης και εφημερίδων.
Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος απαιτεί την προσπάθεια και την καλή διάθεση όλων μας, γιατί μας αφορά όλους. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας λοιπόν και ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού.


http://almyrosinfo.gr