Λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δ. Τύπου

Δελτίο Αυδιοικητικής θυέλλης

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Για την συζήτηση ενημέρωσης (υποτίθεται) για το πρόγραμμα περίθαλψης καρκινοπαθών του Νοσοκομείου του Βόλου; Για την καθυστερημένη συζήτηση για την επιχειρούμενη καύση RDF από την ΑΓΕΤ; Για την δρομολόγηση του εγκλήματος που επιχειρείται με την Καραμπατζάκη; Ή για θεματάκια που πέρασαν στα ψιλά με μικρο-εξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια (βλ. τροποποίηση κανονισμού κοιμητηρίων και μειώσεις προστίμων )

Για την τουλάχιστον δύο ωρών συνεδρίαση για τα προβλήματα λειτουργίας του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου, είναι κρίμα που με τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής απαξιώθηκε πλήρως ένα τόσο σοβαρό θέμα. Φυσικά και το κορυφαίο πολιτικό όργανο του Δήμου θα πρέπει πάντα να έχει εικόνα και άποψη που άπτονται για θέματα δημόσιας υγείας και ανταποκρινόμενο στο θεσμικό και πολιτικό του ρόλο θα πρέπει να πιέζει στοχευμένα του αρμόδιους φορείς για ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων καταλογίζοντας ευθύνες εκεί που πρέπει. Όμως από αυτό, μέχρι να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής του ανθρώπινου δράματος τέτοιων ασθενειών, η απόσταση είναι μεγάλη. Τι είχαμε λοιπόν εχθές. Μια χαμένη ευκαιρία για την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος που να εντοπίζει τα διαχρονικά προβλήματα του Νοσοκομείου και τα αίτια τους και να δίνει το στίγμα ότι ο Δήμος είναι κοντά στον πολίτη. Δυστυχώς για πολλοστή φορά το Προεδρείο του ΔΣ διακατεχόμενο από μικροψυχία και κουτοπονηριά σπατάλησε δυόμιση ώρες συζήτησης λειτουργώντας όχι αυτοδιοικητικά αλλά σαν φερέφωνο συγκεκριμένου πολιτικού γραφείου. Η προσπάθεια τους ήταν περισσότερο να μπερδέψουν τον κόσμο παρά να συζητήσουν για τα συγκεκριμένα προβλήματα. Πως αλλιώς εξηγείται ότι εν τέλει δεν κάνανε βήμα πίσω ώστε να γίνουν κάποιες αλλαγές για να βγει ομόφωνο ψήφισμα;

Στο ίδιο μήκος κύματος της εσκεμμένης θολούρας και η συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με την καύση RDF από την ΑΓΕΤ. Αφού είδαμε να γίνεται το μαύρο άσπρο, αρνούμενη η Δημοτική Αρχή προηγούμενες της δηλώσεις σχετικά με το δικαίωμα της ΑΓΕΤ να καίει ότι θέλει ανεξέλεγκτα, όπως επίσης και το ενδεχόμενο παραγωγής και πώλησης παρόμοιων «εναλλακτικών» (sic) καυσίμων, έρχεται τώρα επιχειρώντας να αντιστρέψει το κλίμα, που είδε ότι ήταν βαρύ για αυτήν, εξαπολύοντας μηνύσεις κατά πάντων. Για καθαρή πολιτική τοποθέτηση σχετικά με την επικινδυνότητα από την καύση αυτή και τις πολιτικές – κινηματικές πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν φορείς να ελέγξουν όπως κυρίως και να κινητοποιήσει την Κοινωνία του Βόλου η οποία θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας, ούτε λόγος.

Και πως αλλιώς, όταν η Δημοτική Αρχή έχει ως έγνοια να καταστρέφει, προκλητικά και με το «έτσι θέλω», ότι καλό πραγματοποιήθηκε από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές . Έτσι είχαμε ακόμα ένα επεισόδιο της επιχειρούμενης καταστροφής του πολυσυζητημένου τμήματος της οδού Καραμπατζάκη αφού χωρίς συγκεκριμένη μελέτη και πραγματοποιώντας ακόμα και νομικές ακροβασίες παρερμηνεύοντας τον νόμο (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) δρομολογούν την αλλαγή του χαρακτήρα του δρόμου αυτού αλλά και της οδού Ζάχου με την παράλληλη μονοδρόμηση αυτών δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στο μέλλον αφού ουσιαστικά θα δημιουργηθούν δύο συλλεκτήριοι οδοί με ότι αυτό συνεπάγεται σε αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Παράλληλα η απόφαση διοχέτευσης κυκλοφορίας από την Αθηνών στον Περιφερειακό «αυτό-ακυρώνει την διεκδίκηση ολοκληρωσης του Περιφερειακού από τον κόμβο Μπουρμπουλήθρας μέχρι τον κόμβο Λαρίσης που είναι πάγιο αίτημα της πόλης και που είναι το μόνο αποδεκτό σενάριο που θα έδινε υπαρκτή λύση. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα «ντε φάκτο» μίνι Περιφερειακό. Τόσα ξέρουν τόσα κάνουν.

Είναι κατανοητό ότι έννοιες όπως όραμα και στρατηγικός σχεδιασμός τους είναι άγνωστες. Για μικρο-εξυπηρετήσεις και δημιουργία εξαρτίσεων έχουν όμως αρκετό χρόνο. Ως αναφορά ενδεικτικών παραδειγμάτων είναι η σπουδή που έχει η Δημοτική Αρχή να μειώνει επιλεκτικά προβλεπόμενα πρόστιμα επιχειρήσεων που ως δικηγόρο υπεράσπισης έχουν αντιδήμαρχο. Όσο για την τροποποίηση του κανονισμού κοιμητηρίων εδώ να γελάσει ή να κλάψει κανείς; Πρόκειται για μία τροποποίηση κανονισμού που είναι ο ορισμός της εξυπηρέτησης και του ρουσφετιού. Για παράδειγμα η έγκριση μόνο του αντιδημάρχου ως «απόλυτου άρχοντα» για τον ενταφιασμό μη μονίμων κατοίκων. Ή η δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών πολιτών. Οι ένστολοι ακόμα και αν δεν έπεσαν στο καθήκον, να ενταφιάζονται δημοτική δαπάνη και οι υπόλοιποι πολίτες να πληρώνουν; Ενώ το προσωπικό δεν θα επαρκεί με τίποτα για το δωρεάν καθαρισμό των μνημάτων και την αφή των καντηλιών. Όσο για την πρόθεση παράδοση σε ιδιώτη της λειτουργίας των Δημοτικών Κοιμητηρίων με μια ακόμα εργολαβία η Κίνηση εκφράζει την δυσπιστία της αφού ως γνωστόν το προσωπικό δεν επαρκεί και για την λειτουργία των Κοιμητηρίων τις Κυριακές.

Ήρθαν επικαλούμενοι το νέο το καθαρό και το καινοτόμο, οι μάσκες έπεσαν και αποδεικνύονται γνήσιοι εκφραστές του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου.

Γραφείο Τύπου Δημ.Κιν. «Μαζί για τον Βόλο»

28/03/2017