Καμία απολύτως αλλαγή δεν θα υπάρξει για το λιμάνι του Δήμου Σκιάθου, μετά την απόφαση της ΟλομέλειαςτουΣυμβουλίου της Επικρατείαςγια την παραχώρηση στοΤΑΙΠΕΔκαι την εν συνεχεία μεταβίβαση σε τρίτους, μικρών και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής.
Σύμφωνα με τον Δήμο Σκιάθου, τη διαχείριση του λιμανιού και της μαρίνας συνεχίζει να την έχει το δημοτικό λιμενικό ταμείο Σκιάθου και αυτή τη στιγμή δεν αλλάζει κάτι, καθώς είναι παλιά υπόθεση έτσι και αλλιώς.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με 28 αποφάσεις της έκρινε ότι η μεταβίβαση των μικρών λιμανιών στο ΤΑΙΠΕΔ έγινε για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και είναι συνταγματική και νόμιμη.

Ειδικότερα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει Δήμοι, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία και κάτοικοι περιοχών που έχουν λιμάνια και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 13.8.2012 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων για την μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ μικρών λιμένων και τουριστικών λιμένων σκαφών αναψυχής της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα παραχώρησης σε τρίτους για την εκμετάλλευση, χρήση των μικρών τουριστικών λιμένων, μέσω συμβάσεων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των Δήμων, καθώς σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία, οι εν λόγω παραχωρήσεις των μικρών λιμένων «αποσκοπούν στην ικανοποίηση συγκεκριμένου δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, βάσει σχετικού συνολικού προγράμματος».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι με τις επίμαχες μεταβιβάσεις-παραχωρήσεις των μικρών λιμένων, δεν αίρεται «ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των λιμανιών, καθώς παραμένει ο έλεγχος του Δημοσίου επ” αυτών.

Η μεταβίβαση, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, είναι «επιτρεπτή και δεν προσκρούει στις διατάξεις των άρθρων 106, 25 και 5 του Συντάγματος, αλλά ούτε και στο άρθρο 24 που προστατεύει τον αιγιαλό και την παραλία.

πηγή