..

Το πρώτο τους βιβλίο με τον τίτλο « Ο πρώτος παιδικός συνεταιρισμός- Αναζητώντας τις ιδέες και τις αξίες του συνεταιριστικού πνεύματος» παρουσίασαν σήμερα δώδεκα μαθητές και μαθήτριες του Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου Ζαγοράς, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος Εύβοιας. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, που δεν είχε παρά να αγκαλιάσει αυτή τη δημιουργική προσπάθεια των νέων μαθητών, αγοριών και κοριτσιών εκδίδοντας αυτή την αξιόλογη εργασία.

Ο υπεύθυνος Δάσκαλος και μέλος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Κυριαζής Παπούλιας, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η έκδοση αυτού του βιβλίου είναι μια μεγάλη στιγμή και πως τα παιδιά δεν σταματούν να τον εκπλήσσουν ευχάριστα και να τον κάνουν περήφανο. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, η έκδοση αυτή στηρίχθηκε στα οράματα και στις αξίες του συνεταιριστικού κινήματος και υποστηρίχθηκε από τους συναδέλφους του σχολείου. Στις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης δημιουργήθηκε μια πολύπλευρη αφήγηση με μια καινοτόμο υποστηρικτική μέθοδο εξ αποστάσεως παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό στηριγμένο στις απόψεις των παιδιών.

Οι ίδιοι οι μαθητές, αφού αφηγήθηκαν με μια περίληψη την ιστορία του βιβλίου τους, παρουσίασαν και ένα σύντομο δρώμενο με « παγωμένες» εικόνες, που και αυτές με τη σειρά τους έδειχναν την ιστορία του βιβλίου. Απαντώντας σχετικά με το πώς βίωσαν όλη αυτή την πορεία μέχρι την έκδοση του βιβλίου, οι μαθητές ανέφεραν ότι είναι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που έγιναν για πρώτη φορά συγγραφείς και που συμβάλλουν στο να μεταδοθεί το συνεταιριστικό πνεύμα.«Είμαστε περήφανοι που θα μείνουμε για πάντα στην ιστορία της Ζαγοράς», επεσήμαναν χαρακτηριστικά τα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, Αντώνης Λάσκος, στο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε εκπαιδευτικές δράσεις που ξεκινούν με την παρούσα έκδοση από το Δημοτικό Σχολείο, την δημιουργία επίσης ενός ειδικού εντύπου που λειτουργεί ως αφίσα από το 1ο
Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ζαγοράς και τη δημιουργία ειδικής έκδοσης με σκίτσα μαθητών του Γυμνασίου Ζαγοράς. Οι δημιουργίες των παιδιών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της οργάνωσης θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές
της ιστορίας της Ζαγοράς σ’ όλη την Ελλάδα. Η εστίαση όμως και η επένδυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγορά στο χώρο της εκπαίδευσης, δεν σταματά εδώ όπως τόνισε ο κ. Λάσκος, καθώς από το νέο σχολικό έτος 2016-2017 θα προκηρυχθεί Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εικαστικών για μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων για την υγιεινή διατροφή με τίτλο: «Ένα μήλο την ημέρα … : Το μήλο συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή !», με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον ζωγράφο και εικαστικό Κώστα Κομνηνό, ενώ σύντομα ο διαγωνισμός αυτός θα έχει την αιγίδα και συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για χορήγηση ειδικής υποτροφίας για σχετικές σπουδές με το αντικείμενο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Μετά την συνέντευξη τύπου οι μαθητές/τριες συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τα στελέχη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς προσέφεραν το βιβλίο και μήλα «ZAGORIN» στο Ορφανοτροφείο Βόλου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς κ. Αντώνιος Λάσκος, η Αντιπρόεδρος της οργάνωσης κ. Δέσποινα Βαρούτα, ο Δήμαρχος Ζαγοράς κ. Παναγιώτης Κουτσαφτής, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος, η αρμόδια παιδαγωγική υπεύθυνη Σχολική Σύμβουλος κ. Μαρία Χατζή, ο επιμελητής της έκδοσης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για τις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν τα 100 Χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού κ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, δημοσιογράφοι, γονείς και άλλοι προσκεκλημένοι.