Όλα είναι έτοιμα για την 2η Γιορτή Χειροτεχνίας, την οποία διοργανώνει το εμπορικό κατάστημα του Νίκου Σοφιάδη και η Λέσχη Δημιουργίας που έχει ιδρύσει ο Βολιώτης επιχειρηματίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου στον Πολυχώρο Τσαλαπάτα στα Παλαιά. Φέτος θα συμπράξουν εννέα σωματεία και ιδρύματα της πόλης που υπόσχονται μία σειρά βιωματικών δρώμενων και θα δώσουν ένα ξεχωριστό «χρώμα» στη διοργάνωση που θα επαναληφθεί μετά το 2014.

Ο κ. Νίκος Σοφιάδης, ο οποίος συνεχίζει μία οικογενειακή εμπορική παράδοση επτά και πλέον δεκαετιών, μίλησε για την 2η Γιορτή Χειροτεχνίας και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να επισκεφτεί το χώρο, για τους λόγους που εξήγησε στη συνέχεια: «Εκτός από το καθιερωμένο bazaar που θα γίνει και τα έσοδα θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των φορέων που θα συμμετάσχουν, εκείνο που καθιστά ξεχωριστή την εφετινή Γιορτή Χειροτεχνίας, είναι οι δράσεις που θα γίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου. Τα βιωματικά δρώμενα που έχουν προγραμματιστεί, θα κάνουν ξεχωριστό αυτό το Σαββατοκύριακο».
Πιο συγκεκριμένα οι Μάγνητες Τυφλοί και οι Α.Σ.Α.Μ. Πειρατές θα παρουσιάσουν το πώς δημιουργείται η γραφή Braille, αλλά και τις βασικές αρχές συνοδείας ενός τυφλού. Όσοι επισκεφτούν το Μουσείο Τσαλαπάτα θα έχουν μάλιστα την ευκαιρία να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια με μέλη του τοπικού συλλόγου (σκάκι και τάβλι), αλλά και να βιώσουν την πορεία ενός ατόμου δίχως όραση φορώντας μάσκα. Κάτι ανάλογο προγραμματίζει και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος», που θα διαθέσει ειδικό αμαξίδιο. «Ο λόγος είναι για να δούνε όσοι μας επισκεφτούνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι ανάπηροι συμπολίτες μας, όταν για παράδειγμα κάποιος τους φράζει το δρόμο ή το πεζοδρόμιο», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Σοφιάδης.

Σταντ στην 2η Γιορτή Χειροτεχνίας θα έχει και το Γηροκομείο Βόλου, με τον Βολιώτη επιχειρηματία να σχολιάζει: «Οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος μας επιφυλάσσουν μία έκπληξη. Ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο, θα συμμετάσχουν σε μία «ζωντανή» αναπαράσταση του πώς ζούσαν παλαιότερα. Μάλιστα θα έχουν μαζί τους αντικείμενα από την εποχή που ήταν πιο νέοι, όπως παλιές οικιακές συσκευές, μέχρι και ραπτομηχανές».
Ποικίλες θα είναι οι δραστηριότητες και για τα παιδιά. «Τόσο για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και για εκείνους που νιώθουν ακόμη… παιδιά, θα υπάρχουν πολλά πράγματα να ασχοληθούν», είπε ο κ. Σοφιάδης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το Τοπικό Τμήμα Βόλου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού πέρα από το bazaar βιβλίων που θα διοργανώσει, θα κάνει κατασκευές για παιδιά με πρώτη ύλη το νήμα προς τιμήν του καταστήματος Σοφιάδη. Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αγριάς θα έχει ένα λούνα-παρκ, το οποίο μάλιστα θα ονομάζεται «Πρόσκο-Παρκ», ενώ θα έχουμε επίσης κοντά μας τα παιδιά από το κατάστημα «La petite cantine», ένα πρωτοποριακό εστιατόριο που θα ανοίξει σύντομα στο Βόλο και το προσωπικό του θα στελεχώνεται από άτομα με αναπηρίες».
Στο Μουσείο Τσαλαπάτα θα βρεθούν και τα παιδιά από τις «Άσπρες Πεταλούδες», ενώ το απόγευμα του Σαββάτου 4/6 και ώρα 19.30 θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο» υπό την επιμέλεια της Ανθής Τσικουρίδη. «Εκτός από την παράσταση, θα γίνει κι ένα event με face painting, δηλαδή ζωγραφική στο πρόσωπο, που θα αναλάβει μία σπουδάστρια από το Εργαστήριο Ελεύθερων Σπουδών της Ελένης Βούλγαρη και θα ζωγραφίζει άσπρες πεταλούδες, το έμβλημα του ιδρύματος».
Τέλος, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας από το κατάστημα Σοφιάδη, στην οποία θα αποτυπώνεται η 73χρονη διαδρομή της επιχείρησης στην εμπορική αγορά της πόλης. Παράλληλα, θα διατίθενται προς πώληση υφασμάτινες τσάντες με την επωνυμία Σοφιάδη και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα δοθούν για την ενίσχυση της Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου. Παράλληλα με τη συγκεκριμένη δράση το Σωματείο «Ιππόκαμπος» θα δέχεται πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, ενώ όσοι έχουν τη δυνατότητα θα μπορούν να προσφέρουν φάρμακα για τις ανάγκες του Γηροκομείου Βόλου.
«Στις 4 και 5 Ιουνίου στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης, προς όλους εκείνους που έχουν ανάγκη την στήριξή μας», υπογράμμισε ο κ. Νίκος Σοφιάδης, ο οποίος έκανε μνεία και στην στάση των χορηγών: «Όταν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια από τους χορηγούς που είχαμε πριν από δύο χρόνια, όλοι συνέδραμαν και στη φετινή προσπάθειά μας. Όμως, εκείνο που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν το γεγονός ότι στην πορεία προέκυψαν πολλοί ακόμη που ήθελαν να μας στηρίξουν, δείχνοντας έμπρακτα τη «δίψα» τους για προσφορά».
* H 2η Γιορτή Χειροτεχνίας θα λειτουργήσει από τις 17.30 έως τις 22.30, τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

e-thessalia.gr