Τονίζει σε ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κασαπίδη, τονίζοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να προστατεύσει τα εθνικά προϊόντα και συγκεκριμένα τη χρήση του ονόματος της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΣΟΕΣ μεταξύ της Ε.Ε. και της Ν. Αφρικής. 

Η ερώτηση έχει ως εξής: «Με δήλωση παραδοχή του ίδιου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποκαλύπτεται η αδυναμία της Κυβέρνησης να προστατεύσει την ελληνικότητα της φέτας και των ελιών Καλαμάτας και να ανοίξει εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας ΣΟΕΣ μεταξύ Ε.Ε. και Νότιας Αφρικής.

Το μόνο που κατάφερε και απέσπασε η εθνική αντιπροσωπεία μετά το πέρας του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας ήταν μια υπόσχεση για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης της συμφωνίας και αυτή σε βάθος πενταετίας, όταν δηλαδή θα έχει ήδη παγιωθεί μια δυσάρεστη για τα εθνικά μας προϊόντα πραγματικότητα στις αγορές.

Την ευθύνη για την εκ νέου αυτή αποτυχία προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων φέρει αποκλειστικά η σημερινή Κυβέρνηση, καθώς την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες έθεσαν υπό την απόλυτη προστασία 251 ΠΟΠ προϊόντα, η δική μας αντιπροσωπεία αποδέχτηκε να επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Νότιας Αφρικής η χρήση του όρου «φέτα Ν. Αφρικής», δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο προηγούμενο για μελλοντική χρήση όρων όπως φέτα Καναδά, φέτα Τουρκίας κ.ο.κ

Πρόκειται για μια άνευ όρων παράδοση των πιο εμπορικών και εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κατοχύρωσε την ονομασία «φέτα» και όχι την ονομασία «ελληνική φέτα» για το αντίστοιχο τυρί που παρασκευάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην πατρίδα μας.  Η εκχώρηση αυτή αποδυναμώνει το προϊόν και απεμπολούνται τα τεράστια οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τη χώρα και τους Έλληνες, τα οποία απορρέουν από την προοπτική επέκτασης και προώθησης της Φέτας και των ελιών Καλαμάτας στην παγκόσμια αγορά. 

Η παραχώρηση του ονόματος της φέτας και των ελιών Καλαμάτας, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αποτελεί εκχώρηση εθνικών, οικονομικών και πολιτισμικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπονομεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας και σημαντικά χρηματικά ποσά που βασίζονται στη μοναδικότητα και την ελληνικότητα της φέτας και των ελιών Καλαμάτας.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    
Πότε ξεκίνησε η σχετική μεταξύ Ε.Ε. και Νότιας Αφρικής διαπραγμάτευση για την μεταξύ τους εμπορική συμφωνία;

2.    
Ποια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη συμμετείχαν στην αποστολή που αποτέλεσε την εθνική μας αντιπροσώπευση στη σχετική διαπραγμάτευση;

3.    
Γιατί η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση από τα 251 ΠΟΠ προϊόντα που πέτυχαν τη απόλυτη προστασία; Θα αναζητηθούν ευθύνες και θα επιβληθούν κυρώσεις γι΄αυτό; 

4.    
Εάν όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2014 γιατί δε μας αποκαλύπτει ποια είναι η δεσμευτική αυτή πράξη για τη χώρα; Επιπλέον γιατί την ίδια στιγμή η Ε.Ε. πιέζει ασφυκτικά να υπογραφεί από μέρους της χώρας μας αυτή η συμφωνία, εφόσον κατά τα λεγόμενα του Υπουργού είναι ολοκληρωμένη;

5.    
Γιατί τόσους μήνες διατηρήθηκε κρυφό το περιεχόμενο των διαπραγματευσεων της εν λόγω συμφωνίας; Προτίθεται η Κυβέρνηση πριν την οριστική υπογραφή της, να εισαγάγει το τελικό κείμενο προς ενημέρωση των βουλευτών στο Εθνικό Κοινοβούλιο;» καταλήγει η ερώτηση.