Επισημαίνει με ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνοντας τις περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Από τα οριζόμενα στις διατάξεις του ν. 4336/2015, άρθρο 3 παρ. 5 υποπαράγραφος 5.1, προβλέπεται ότι θα πρέπει να τύχει εφαρμογής ο εξορθολογισμός του Ειδικού Μισθολογίου και με ισχύ από το 2017.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη που την 28-1-2016 αναρτήθηκαν σε γνωστό ιστότοπο αναφέρεται ότι «Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών θα δει από μηδενική βάση το θέμα των ειδικών μισθολογίων, όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά συνολικά των ειδικών μισθολογίων».

Επίσης από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης κατά την ψήφιση του ν. 4387/2016 (Α-85) «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» την Κυριακή 8-5-2016, έγινε δεκτή τροπολογία που συμπεριλήφθη στο άρθρο 6 παρ. 4 σύμφωνα με την οποία: «Ειδικά, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 του αρ. 4, τίθενται σε ισχύ από 1-7-2016». Αιτιολογώντας δε την απόφαση του αυτή, όπως δημοσιεύτηκε σε έτερο ισότοπο, την 8-5-2016 αναφέρει ότι «οι ρυθμίσεις… καθώς τότε θα ισχύσει το νέο μισθολόγιο για το προσωπικό των Σωμάτων αυτών, δια του οποίου θα ρυθμίζονται σχετικά ζητήματα».

Τέλος, σύμφωνα με το ψηφισθέν από την κυβερνητική πλειοψηφία άρθρο 236 του υπό δημοσίευση νόμου, ο οποίος τιτλοφορείται «επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι αναστέλλεται από 1/1/2017 και μέχρι 31/12/2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση ένεκα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και κατά την διαδικασία που προσδιορίζεται στο άρθρο αυτό.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια ότι η Κυβέρνηση αφ’ ενός θα προβεί στο πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, αφ’ ετέρου επεξεργάζεται την κατάρτιση νέου ειδικού μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Τούτων δοθέντων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια η πρόθεση της Κυβέρνησης για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το ειδικό μισθολόγιο που τους διέπει; Καταρτίζεται όντως νέο ειδικό μισθολόγιο;

2. Πότε άραγε σκοπεύει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και πότε θα καταβάλει στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων τα οφειλόμενα από τις περικοπές;» καταλήγει η ερώτηση των βουλευτών.

Συνάντηση εργασίας του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρουμε τον Υπουργό Υγείας

Ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος παρευρέθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο. Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής, μεταφέροντας τα αιτήματα της ιατρικής κοινότητας του Γ.Ν. Βόλου και των τοπικών φορέων, υπογράμμισε ότι αποτελεί καθολικό αίτημα η ενίσχυση του νοσοκομείου με έργα, τα οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη προμήθειας μαγνητικού τομογράφου αλλά και στην εγκατάσταση ψηφιακού χειρουργείου, ακτινολογικού συγκροτήματος καθώς και στην ενίσχυση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με 10 ακόμα κλίνες. Απευθυνόμενος προς τον υπουργό, ο Χρήστος Μπουκώρος του επεσήμανε ότι το Γ.Ν. Βόλου εξυπηρετεί το 30% περίπου του πληθυσμού της Θεσσαλίας, ενώ τους θερινούς μήνες δέχεται αυξημένο φόρτο εργασίας εξαιτίας του τουρισμού στο Πήλιο και στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας έκανε ιδιαίτερη μνεία για τις ελλείψεις στα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ., όπως και στα Κέντρα Υγείας της νησιωτικής και χερσαίας Μαγνησίας.