Μορφή «χιονοστιβάδας” έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι τηλεφωνικές απάτες με δήθεν τροχαία ατυχήματα στα οποία εμφανίζονται ως υπαίτιοι παιδιά οικογενειών στον Βόλο.

Οι απατεώνες προσποιούνται τους αστυνομικούς και ζητούν χρήματα για να μην έχουν συνέπειες οι υποτιθέμενοι θύτες τροχαίων, μέχρι στιγμής έχουν ανησυχήσει περισσότερα απο 40 άτομα τα οποία προσπάθησαν να εξαπατήσουν.

Σε μια μάλιστα περίπτωση οι απατεώνες φαίνεται να παρακολουθούσαν το υποψήφιο θύμα τους καθώς μόλις έφυγε απο το πατρικό της σπίτι, κάλεσαν την μητέρα της και υποστήριξαν πως η κόρη της είχε τροχαίο καθώς πήγαινε στο σπίτι της στα Μελισιάτικα, εκεί όπου πράγματι κατοικεί!

Σε μία άλλη περίπτωση οι επιτήδειοι ήταν μάλλον άτυχοι καθώς τηλεφώνησαν σε σπίτι στο κέντρο της πόλης, όπου κατοικούν το ανδρόγυνο με τον γιο τους και οι απατεώνες ζητούσαν χρήματα για ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη…η κόρη του ζευγαριού η οποία δεν υπάρχει! Μάλιστα όταν ο γιος της οικογένειας ζήτησε εξηγήσεις, οι δράστες ξεκίνησαν να τον βρίζουν και να τον απειλούν!

Σε επικοινωνία του θύματος με το τμήμα ασφαλείας του Βόλου, ο αστυνομικός στο άκουσμα της καταγγελίας, απάντησε χαριτολογώντας «καλώς ήρθες στο κλάμπ” και αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 40 άτομα έχουν καταγγείλει την δράση των επιτήδειων με την τηλεφωνική απάτη.

 

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
  • Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση.
  • Σε καμία περίπτωση να μην πείθεσθε, ακόμη κι αν μιλήσετε με άτομο το οποίο σας έδωσαν οι δράστες κατά τη μεταξύ σας τηλεφωνική επικοινωνία, προσποιούμενο το συγγενή σας.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
  • Να ενημερώνετε τα οικεία σας πρόσωπα (του στενού και ευρύτερου συγγενικού, φιλικού και κοινωνικού περιβάλλοντος) και ιδιαιτέρως τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με τον παραπάνω τρόπο δράσης και να τους συμβουλεύετε σχετικά, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους.
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας καθώς και των οχημάτων με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.

Τέλος, παρακαλείσθε να ενημερώνετε άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας, ενώ για άμεση αστυνομική επέμβαση να επικοινωνείτε με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμα και στέλνοντας δωρεάν μήνυμα (SMS) στον ίδιο αριθμό.