Το δεύτερο θερινό σχολείο σε φυλακές πανελλαδικά μετά το αντίστοιχο στις φυλακές του Αυλώνα λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων στην Κασσαβέτεια.

Στο σχολείο φοιτούν τέσσερις μαθητές οι οποίοι απασχολούνται σε διάφορες δραστηριότητες, όπως στις τέχνες, ενώ ενισχύονται διδακτικά και στα φιλολογικά μαθήματα.
Η προσπάθεια από τη διεύθυνση των φυλακών στην Κασσαβέτεια αλλά και της υποδιευθύντριας του παραρτήματος Γυμνασίου για να λειτουργήσει θερινό σχολείο στις φυλακές ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο και τα σχετικά έγγραφα υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά τον Δήμο υποβάλλοντας και σχετικό φάκελο.
Όπως τόνισε ο διευθυντής του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου κ. Ι. Παπαδόπουλος «το πρόγραμμα για το θερινό σχολείο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και η σχολική επιτροπή του Δήμου θα αναλάμβανε τη μισθοδοσία των καθηγητών που θα δίδασκαν στο θερινό σχολείο. Αυτό όμως δεν έγινε και το ανέλαβε η ΜΚΟ Πύλη Ελευθερίας».
Τελικά το θερινό σχολείο λειτουργεί εδώ και μερικές ημέρες δίνοντας την ευκαιρία σε κρατούμενους μαθητές να απασχοληθούν δημιουργικά για μερικές ώρες, να αναπτύξουν τις πνευματικές και γνωστικές τους δεξιότητες και να μπορέσουν να νιώσουν πιο όμορφα συμμετέχοντας σε κάτι δημιουργικό.
Σημειώνεται πως στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας λειτουργεί παράρτημα Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου. Οι μαθητές αγγίζουν τους 20 και πολλοί από αυτούς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν και στο θερινό σχολείο το οποίο τελικά δημιουργήθηκε.
Οι μαθητές παρακολουθούν στο θερινό σχολείο διάφορα μαθήματα, όπως φιλολογικά, γυμναστική, μουσική αλλά και σκάκι.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε πως «χάρη στις ενέργειες της διευθύντριας των φυλακών Κασσαβέτειας κ. Σαμαρά, της υποδιευθύντριας του παραρτήματος Γυμνασίου κ. Ρούση και του διευθυντή του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου κ. Παπαδόπουλου καταφέραμε και ιδρύσαμε το θερινό σχολείο που ήταν επιθυμία των νεαρών κρατούμενων στην Κασσαβέτεια. Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε ακόμη και στο καλοκαίρι να παρέχουμε στους νεαρούς ευκαιρίες για εμπλουτισμό των γνώσεων και της καλλιέργειας των δημιουργικών ικανοτήτων τους. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας είναι αρωγός τέτοιων σημαντικών πρωτοβουλιών και δράσεων και θα συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, προκειμένου το θερινό σχολείο στις φυλακές να καταστεί στα επόμενα χρόνια θεσμός».
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «οι νεαροί κρατούμενοι χαίρονται πολύ, όταν παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο και αισθάνονται δημιουργικά. Μάλιστα, όπως μας λένε, οι χειρότερες περίοδοι γι’ αυτούς είναι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα που το σχολείο είναι κλειστό».

e-thessalia.gr