Δυο παραγωγικές εταιρείες ελληνικής ιδιοκτησίας, η εκ του Βόλου ορμώμενη εταιρεία αναψυκτικών και η μικροζυθοποιία ΝΗΣΟΣ από την Τήνο των Κυκλάδων, προχώρησαν σε στρατηγική συνεργασία σε εμπορικό επίπεδο.

Η συνεργασία, η οποία «τρέχει” ήδη εδώ και έναν μήνα, αφορά την πώληση και διανομή σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο και Σποράδες, της βραβευμένης με το Ευρωπαϊκό Αστέρι μπύρας, ΝΗΣΟΣ PILSNER και της πιστοποιημένης, βιολογικής ALL-DAY LAGER, από το δίκτυο τηςΕΨΑ. H κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν στο Capital.gr οι κ.κ. Μιχάλης Τσαούτος γενικός διευθυντής της ΕΨΑ και Αλέξανδρος Κουρής ιδιοκτήτης της Νήσος, «κουμπώνει» με τις αξίες που διαπνέουν τις δύο εταιρείες.

Βέβαια η πορεία των επιχειρήσεων δεν επηρεάζεται μόνο από το πόσο καλό είναι το προϊόν, πόσο καλές είναι συνεργασίες που κάνει, οι συνεργάτες που επιλέγει και η ανταπόκριση που υπάρχει από το καταναλωτικό κοινό. Αλλά και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο, όπως π.χ. τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται, όπως τα τελευταία τα οποία έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στα επιτελεία των επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Νήσος κ. Αλέξανδρος Κουρής, δεν κρύβει την ανησυχία του για τη σφόδρα φοροεπίθεση όπως λέει, ενώ αισθάνεται ότι βρίσκεται μέσα σε έναν προσομοιωτή πτήσης για να γίνει καλύτερος πιλότος. «Διπλασιασμός του Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου, 8 μονάδες αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, 3% ο φόρος ζύθου. Πως θα βγουν αυτά τα λεφτά;», διερωτάται ο ίδιος, ο οποίος ελπίζει να επικρατήσει η λογική. Για να συμπληρώσει: «Οποιαδήποτε ανάγκη του κράτους να βρει έσοδα δεν το νομιμοποιεί να καταστρέφει ολόκληρους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως είναι η μικροζυθοποιία”. Σημειώνεται πως σήμερα οι πωλήσεις της Νήσος «τρέχουν” με ρυθμό αύξησης πάνω από 50% καθιστώντας την εταιρεία ως μια από τις «μεγαλύτερες» μικρές μπύρες της αγοράς.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ κ. Μιχάλης Τσαούτος περιμένει να «ισιώσει η αγορά και να ηρεμήσουμε από τα μέτρα, τις αξιολογήσεις, το λιανεμπόριο, κ.α.». Πέρυσι, παρ’ ότι από τον Αύγουστο και μετά οι πωλήσεις της «έτρεξαν» με υψηλούς ρυθμούς, ο τζίρος της βολιότικης εταιρείας στο σύνολο της χρονιάς υποχώρησαν, γιατί δεν κατέστη δυνατόν να καλυφθεί η «κοιλιά που προκλήθηκε από την επιβολή των Capital Controls” λέει ο κ. Τσαούτος. Αποτέλεσμα οι πωλήσεις να υποχωρήσουν όχι μόνο σε αξία αλλά και σε όγκο, gap που επιδιώκεται να καλυφθεί εφέτος, με την κυκλοφορία και του νέου προϊόντος που έριξε στην αγορά, του pink lemonade που απευθύνεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Σημειώνεται πως ΕΨΑ και Νήσος είναι ιδρυτικά μέλη της πρωτοβουλίας «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ” που αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας και συγκροτείται από Ελληνικές εταιρίες που επιλέγουν, παρά τις αντιξοότητες, να διατηρούν το τρίπτυχο «Ιδιοκτησία, Έδρα και Παραγωγή” στην Ελλάδα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, τη μέγιστη δυνατή προστιθέμενη αξία στη χώρα, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

τηςΑλεξάνδρας Γκίτση


ΠΗΓΗ