Πλήθος κόσμου παρέστη σήμερα στα εγκαίνια της 1ης Μαθητικής Έκθεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην παραλία του Βόλου. Τα έργα των μαθητών εντυπωσίασαν ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται στα Επαγγελματικά Λύκεια. Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας για την ανάδειξη και εκσυγχρονισμό της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Μουστάκας.

Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της εκπαίδευσης παρεξηγημένο και παραμελημένο. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση ωθούνταν μαθητές που θεωρούνταν ότι δεν είχαν δυνατότητες, και υπήρξε μία στρεβλή ανάπτυξη. «Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Το προηγούμενο σύστημα που άρχιζε την εξειδίκευση ακόμη από την πρώτη τάξη, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί και αποδείχθηκε στην πράξη, καθώς μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών, πέρα από τις απολύσεις εκπαιδευτικών, μεγάλων ειδικοτήτων. Θεωρούμε ότι πρέπει να διευρύνουμε τη βάση. Γι’ αυτό προτείνουμε η πρώτη τάξη να είναι κοινή με αυτή των Γενικών Λυκείων αλλά με κάποια μαθήματα επιλογής, έξη τον αριθμό.

Η δεύτερη τάξη είναι τομέας, το παιδί δηλαδή επιλέγει ένα τομέα των ΕΠΑ.Λ, ώστε να μπορεί να πάρει μία ειδικότητα κάνοντας μία χρονιά ακόμη. Αυτή η ειδικότητα θα συνδεθεί και με τα ΙΕΚ που μέχρι τώρα λειτουργούσαν με τελείως διαφορετική βάση. Θα μπορούν τα παιδιά κάνοντας τρία, αντί για πέντε εξάμηνα, να εξειδικευτούν ημέρες την εβδομάδα στην επιχείρηση και μία μέρα στο σχολείο, ενώ οι εκπαιδευτικοί θα εποπτεύουν τη δουλειά τους. Τα παιδιά θα αμείβονται με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, θα είναι ασφαλισμένα και θα έρχονται σε επαφή με την αγορά εργασίας.

IMG_4291

Η μαθητεία βέβαια είναι προαιρετική. Επίσης ανοίγουμε το δρόμο προς τα Πανεπιστήμια, γιατί μέχρι τώρα μόνο ένας μικρός αριθμός μπορούσε να εισαχθεί. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση θα αλλάξει πρόσωπο, αλλά πρέπει να πείσουμε την κοινωνία και τους γονείς . Αυτή η έκθεση εδώ το αποδεικνύει. Όποιος δει τα έργα των μαθητών θα καταλάβει ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση είναι κάτι άλλο από αυτό που πιστεύουν».

IMG_4290

Η έκθεση θα είναι σήμερα Παρασκευή από τις επτά το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 10π.μ. έως τις 10 μ.μ. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα έργα των μαθητών αλλά και τις προοπτικές που παρέχει στην μελλοντική καριέρα τους η επαγγελματική εκπαίδευση.

ert.gr