«Κάθε εκδήλωση/δράση είναι στάση ζωής και κυρίως αυτές για το προσϕυγικό ζήτημα απαιτούν σεβασμό στη διαϕορετικότητα των αντιλήψεων και των πεποιθήσεων, στα ϕίλτρα, δηλαδή, του νου με τα οποία κανείς ταυτίζεται, αποκτά οντότητα και αντιλαμβάνεται τον κόσμο! Έτσι και αλλιώς οτιδήποτε και να γίνει, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα πιστεύει πως είναι λάθος όλο αυτό και ίσως να έχει δίκιο…..»

Το Γυμνάσιο Σκιάθου στις 11-3-2016, οργάνωσε και συγκέντρωσε με τη συμμετοχή όλης της μαθητικής κοινότητας και επικεϕαλής τους εκπαιδευτικούς Α. Σουλτάνη, Α. Παπαναστασίου, Κ. Αντιϕάκου, Α. Σοϕικίτη, εικοσιτέσσερα (24) κιβώτια με ρούχα (βρεϕικά, παιδικά και εϕηβικά), ϕάρμακα, βρεϕικές τροϕές και ξηρά τροϕή, είδη ατομικής υγιεινής, τα οποία απέστειλε στον καταυλισμό προσϕύγων στο Χέρσο Κιλκίς.

Στις 11/4/2016 πραγματοποίησε 2ωρη Εσπερίδα για την τοπική κοινωνία, με τίτλο «Απαντάμε με αλληλεγγύη στον ρατσισμό και την ξενοϕοβία». Στην εκδήλωση είχε προσκληθεί ο συνάδελϕος- συγγραϕέας Στέϕανος Γανωτής από την Αθήνα, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του «Αντίο Συρία», μοιράστηκε τις εμπειρίες του σχετικές με το προσϕυγικό, και έπαιξε κρητική λύρα. Ο εκπαιδευτικός Σταύρος Κατσούρας μίλησε για την «Ξενοϕοβία» και 35 μαθητές/τριες του σχολείου συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο της εκδήλωσης. Απολογισμός αυτής της εκδήλωσης ήταν η συγκέντρωση 4 (τεσσάρων) κιβωτίων τροϕίμων μακράς διάρκειας που απεστάλησαν ήδη στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στη Λάρισα και 300 (τριακόσια) Ευρώ, εξ ολοκλήρου έσοδα από την πώληση του βιβλίου του κ. Γανωτή που θα διατεθούν τις επόμενες μέρες στους πρόσϕυγες με τη μορϕή ειδών καθαριότητας και διατροϕής (συντονιστές εκπαιδευτικοί Στ. Ζαϕειρίου, Α. Ευθυμίου, Α. Καρακαστανιάς, Η. Κουτσιβίτη, Β. Ρουμελιώτου).

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, αξιών που άπτονται του παιδαγωγικού ρόλου του σχολείου. Πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή που ενώ η κοινωνία νόμισε πως τα κατάϕερε να μείνει ψύχραιμη, καταχωνιάζοντας μέσα της τις αγωνίες, διλήμματα και τον πανικό της, τα παιδιά, οι μαθητές μάς ξάϕνιασαν με τις ερωτήσεις και τις απορίες τους: «τι είναι πρόσϕυγας, τι είναι χοτ σποτ»; Αθώες ερωτήσεις χωρίς ϕίλτρα λογικής, πεποιθήσεις, συμϕέροντα. Μόνο με ένστικτο, από ευάλωτα και ευαίσθητα άτομα … ακόμα!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τη συμβολή των δράσεων που υλοποιήθηκαν στα σχολεία όλων των βαθμίδων γύρω από το προσϕυγικό θέμα βράβευσε και απένειμε επαίνους στις καλύτερες πρακτικές σε εκδήλωσή του στις 10/5/2016, και μεταξύ αυτών, στο Γυμνάσιο Σκιάθου και στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης που εκπροσώπησαν τον ν. Μαγνησίας.

Σκοπός ωστόσο αυτών των εκδηλώσεων/δράσεων δεν ήταν η βράβευση (που έτσι και αλλιώς μας γνωστοποιήθηκε εκ των υστέρων), αλλά η πολυεπίπεδη ευαισθητοποίηση των μαθητών (στο προσϕυγικό θέμα, στις ανθρωπιστικές αξίες εν γένει, στην επιλογή της τέχνης ως μέσο έκϕρασης αντιλήψεων, στην ομαδικότητα, στη συλλογικότητα). Επιπλέον, οι δράσεις είχαν στόχο το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία με απόλυτο σεβασμό στις διαϕορετικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις.

Η βράβευση αϕιερώνεται κυρίως στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου που με την αποϕοίτησή τους σε λίγες μέρες, τους ελευθερώνουμε να χαράξουν τη δική τους ζωή, να αγαπήσουν, να σπουδάσουν, να κάνουν τα λάθη τους, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους! Βλέπετε, αυτοί είναι τυχεροί….. ενώ οι πρόσϕυγες ορϕανεύουν και από ελπίδα και από όνειρα…..