Σε μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για τα δεδομένα της εποχής, η οποία ξάφνιασε ευχάριστα την αγορά προχώρησε ο όμιλος METRO, της οικογένειας Παντελιάδη. Σύμφωνα με την ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η διοίκηση της ελληνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ αποφάσισε να αυξήσει κατά 100 ευρώ τον μισθό στους εργαζομένους της «Βερόπουλος» που αμείβονταν με τις κατώτατες αποδοχές των 586 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2016. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 16,9%, η οποία δίδεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και ενόψει της νέας φοροκαταιγίδας που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά περισσότερους από 1.000 εργαζομένους και γίνεται στο πλαίσιο εξομοίωσης των αμοιβών τους, μετά την ένταξη της ιστορικής αλυσίδας τροφίμων στον όμιλο METRO, ο οποίος πέραν της χονδρικής έχει παρουσία στη λιανική πώληση με τα καταστήματα My Market.

Να σημειωθεί πως πριν από την πώληση των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων αμειβόταν με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με την ΟΙΥΕ είχε ως συνέπεια την ύπαρξη εργαζομένων διαφορετικών ταχυτήτων και άνισης μισθολογικής μεταχείρισης. Με την κίνηση αυτή, η METRO έρχεται να τηρήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει αμέσως μετά την εξαγορά της «Βερόπουλος» για τη σταδιακή εφαρμογή ενιαίας πολιτικής αμοιβής και παροχών προς όλους τους εργαζομένους. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για την κουλτούρα που διακατέχει τον όμιλο METRO, ο οποίος θέλει να μεταδώσει ένα αίσθημα εργασιακής ασφάλειας στους νέους εργαζομένους που εντάχθηκαν στον δίκτυό της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανύψωση του ηθικού των ταλαιπωρημένων υπαλλήλων της «Βερόπουλος», οι οποίοι για πολλούς μήνες ζούσαν καθημερινά με την αγωνία της ανεργίας θεωρείται -και ενόψει των εορτών του Πάσχα- κρίσιμο στοιχείο, καθώς θα βοηθήσει να ασπαστούν γρηγορότερα τη φιλοσοφία του νέου εργοδότη και να βελτιώσουν την απόδοσή τους. «Ένας ευχαριστημένος εργαζόμενος, ο οποίος πληρώνεται στην ώρα του, είναι πολύ πιο ευγενικός και έχει μεγαλύτερη διάθεση να εργασθεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η κίνηση της METRO είναι θετική εξέλιξη για το λιανεμπόριο τροφίμων, το οποίο ακόμη ταλανίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και τη χαμηλή ζήτηση και δείχνει πως η συγκέντρωση δυνάμεων μπορεί σε ένα βαθμό να συμβάλει στη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η αλλαγή της εταιρικής εικόνας των 180 καταστημάτων της «Βερόπουλος» σε My Market, με 11 σημεία να έχουν ήδη περάσει στη «νέα εποχή», ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την προσέλευση των καταναλωτών στα υπόλοιπα σημεία, αφού τα ράφια τους είναι και πάλι γεμάτα με προϊόντα.

πηγή: imerisia.gr