Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις με την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώστα

335

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 , στις 7.30 το απόγευμα,

Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια Μαγνησίας

Στις 9.00 το βράδυ, μουσική συναυλία με την Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και τον Βασίλη Αγροκώσταστον προαύλιο χώρο της εκκλησίας

Ξεκίνησαν την Δευτέρα 1η Αυγούστου από τον Άγιο Στέφανο στον Σωρό και συνεχίζονται στο πλαίσιο ενός «τοπικού του πανηγυριού», όπως εύστοχα επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, οι «Αυγουστιάτικες Παρακλήσεις 2016».

Ξεχωριστή σημασία για τον θεσμό έχει η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης στο παραλίμνιο χωριό τα Κανάλια Μαγνησίας, το οποίο διαθέτει μια πλούσια ιστορία, έναν λαμπρό λιμναίο πολιτισμό, ο οποίος αν και χάθηκε στα βάθη του χρόνου. Έχει να επιδείξει αλλά και να επιβεβαιώσει, ότι ο μεγαλύτερος και πολυτιμότερος θησαυρός κάθε ανθρώπου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όπως την έπλασε ο τόπος του.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι, για πρώτη φορά, εντάσσετε η περιοχή των Καναλίων στον κύκλο των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων 2016», στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στους πρόποδες του Δυτικού Πηλίου και έχει κατά παράδοση ιστορία τριών αιώνων. Συγκεκριμένα στις 16 Μαρτίου του 1804 έγιναν τα εγκαίνια του ναού, ήταν τρίκλιτος βασιλική με δύο παρεκκλήσια αφιερωμένα, το δεξιό στα Εισόδια της Θεοτόκου και το αριστερό στους Αγίους Κων/νο & Ελένη. Η καταστροφή έγινε όταν στις 16 Νοέμβριου 1943, γερμανοί κατακτητές προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα Κανάλια αλλά και στην εκκλησία, καίγοντας και ανατινάζοντας την. Στα χρόνια μας, στον Ναό σώζεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καναλιώτισσας, ευλογία Κυρίου για τον τόπο.

Σήμερα, Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, στις 7.30 το απόγευμα,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την Ιερά Παράκληση στην Παναγία μας, στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Κανάλια Μαγνησίας και στη συνέχεια, στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας.

Θα εμφανιστεί η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» με τον Βασίλη Αγροκώστα, που θα παρουσιάσουν τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.

Η Ορχήστρα και Χορωδία «ΙΩΝΙΑ» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με έδρα το Δημοτικό Ωδείο Νέας Ιωνίας. Διευθυντής της ορχήστρας είναι ο Νεκτάριος Δεμελής, καθηγητής παραδοσιακής – βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών οργάνων και εκπαιδευτικός μουσικής στην Α/βάθμια Εκπαίδευση.

Η φετινή εκδήλωση είναι ενταγμένη στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2016» της «Μαγνήτων Κιβωτού» με θέμα: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός των Γεύσεων». Για τον λόγο αυτό θα παρουσιαστούν τοπικές γεύσεις, φτιαγμένες με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού, στο πνεύμα των ημερών, δηλαδή νηστίσιμες, με τον συντονισμό του πατρός Αθανασίου και της Βασιλικής Τράκη.

Μαζί μας θα είναιoΗλίας Λιαμής, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και ανώτερων θεωρητικών της μουσικής, ενώ κατέχει και την προεδρία της Συνοδικής Επιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Συγγραφέας και Θεολόγος Δημήτριος Καραβασίλης, παλαιοί μαθητές του Σεβασμιωτάτου, που θα αναφέρονται στο πνεύμα των ημερών με εμπεριστατωμένες παρεμβάσεις τους.

Ο Φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των δύο πρώτων χρόνων συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου. Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, προγραμματίσει μια σειρά υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων που θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία.

Για ακόμα μια χρονιά, ο θεσμός πλέον των «Αυγουστιάτικων Παρακλήσεων» πραγματοποιείται έχοντας ως στόχο να προσθέσει στην κατάνυξη του Δεκαπενθήμερου. Στην φετινή διοργάνωση πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν ακόμη περισσότερα αιτήματα περιοχών της περιφέρειάς μας. Θα συνεχιστεί δε και τις επόμενες ημέρες, την Τετάρτη στο Αχίλλειο Αλμυρού, την Πέμπτη στην Πορταριά, την Παρασκευή στο Νεοχώρι Πηλίου για να ολοκληρωθούν για φέτος το προσεχές Σάββατο 13 Αυγούστου στον Πτελεό του Αλμυρού.