Στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας, επιθυμεί η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας, να ενταχθεί η πρόταση για τη δημιουργία 4 Ανοιχτών Κέντρου Εμπορίου, ένα σε κάθε πρωτεύουσα περιφερειακής Ενότητας.

Το θέμα συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τους Μικρομεσαίους, με τον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας, Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργο Τσιαπλέ, να ζητάει από το Συμβούλιο να εξετάσει την πρόταση και να στηρίξει την πρωτοβουλία, που είχε ξεκινήσει πέρυσι αλλά δεν υλοποιήθηκε.

«Όπως εξηγεί στον «Ταχυδρόμο», ο στόχος του Open Mall είναι διττός. Από τη μία πλευρά να βοηθήσει τους επιχειρηματίες και να τονώσει την κίνηση στην αγορά και από την άλλη, μέσω των παρεμβάσεων, να δώσει μια πρώτη εικόνα για την πόλη του μέλλοντος. Για αυτόν τον λόγο, στον σχεδιασμό του Open Mall προβλέπονται παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία του χώρου όπου θα λειτουργήσει, όπως τέσσερις διπλές οθόνες που θα προβάλλουν όλο το 24ωρο τόσο μηνύματα για τα καταστήματα όσο και γενικότερες πληροφορίες για την πόλη, ηχητικά συστήματα κ.α., δράσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν το μήνυμα ότι η εμπορικότητα μπορεί να δεθεί με την αστική αναβάθμιση.

Στο Open Mall, το οποίο δεν είναι κτίριο αλλά μια περιοχή του εμπορικού τομέα, με δικτύωση επιχειρήσεων, τουλάχιστον πενήντα, θα υπάρχει ένα «έξυπνο» σύστημα επικοινωνίας και προώθησης, όπως λάβαρα που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία, αφίσες στα καταστήματα, αλλά και ένα σύστημα, με το οποίο ο υποψήφιος καταναλωτής θα μπορεί, σκανάροντας με το smartphone του, να πάρει πληροφορίες για τιμές και προσφορές.

Μέσω της ανάπτυξης των Open Mall, που είναι ανταγωνιστικά στα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα των πόλεων, επιτυγχάνονται σειρά στόχων, όπως η ενεργή συμμετοχή και η πολυεπίπεδη συνεργασία των εμπορικών επιχειρήσεων μιας συγκεκριμένης κεντρικής περιοχής και η ανάπτυξη δράσεων εμπορικής ανταγωνιστικότητας των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων (π.χ. με ενιαία κάρτα εκπτώσεων).

Το Open Mall μπορεί να εμπλουτιστεί με πολιτιστικές δράσεις που θα βελτιώσουν την ελκυστικότητά του, ενώ μπορεί να γίνει ενιαία προώθηση μέσω δράσεων marketing για την ισχυρή ένταξή του στον χάρτη των ελκυστικών προορισμών για αγορές και ψυχαγωγία.

Στα καταστήματα που βρίσκονται στον οριοθετημένο άξονα θα αναπτυχθεί ενιαία πολιτική, όπως γίνεται και στα κλειστά εμπορικά κέντρα. Θα οργανωθούν κοινές και οργανωμένες ενέργειες Marketing, όπως π.χ. ενιαία κάρτα αγορών καταναλωτή με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις που θα συμμετέχουν τα καταστήματα του open mall- εμπορικά καταστήματα, καφετέριες, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοποι.

Επίσης προβλέπεται οργανωμένη και συστηματική προώθηση-προβολή-επικοινωνία των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στη δράση και δραστηριότητες που συνδυάζουν το αγοραστικό όφελος με την ψυχαγωγία και με τον πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Είχαμε έτοιμη την πρόταση και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Την υποβάλαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, η πρώτη έγκριση ήρθε τον Μάιο του 2015 και στις 15 Δεκεμβρίου 2015 μας είπαν να ξεκινήσουμε την υλοποίηση του έργου με ορίζοντα ολοκλήρωσης στις 31 Δεκεμβρίου που έληγε το ΕΣΠΑ!!!. Δηλαδή σε δύο εβδομάδες, έπρεπε να υλοποιηθεί όλο το έργο που είχε υποβληθεί ενάμισυ χρόνο πριν», καταλήγει ο κ. Τσιαπλές.

Μοντέρνες δράσεις προώθησης

«Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, είναι μια σημαντική πρόταση την οποία αγκαλιάσαμε, τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Κων. Τσέλιος, τονίζοντας ότι μετά το καλοκαίρι αναμένονται τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής των τεσσάρων πρώτων Open Mall σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Αν υπάρχει οικονομία μέχρι τότε.

Υπάρχουν, καταλήγει, συγκριτικά πλεονεκτήματα στο εγχείρημα και τονίζονται στη μελέτη για τα 4 κέντρα, ένα από τα οποία προβλέπεται στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, όπως ο ισχυρός χαρακτήρας κεντρικότητας, ο κτηριακός και αρχιτεκτονικός πλούτος, η γειτνίαση των εμπορικών καταστημάτων με μνημεία και ελεύθερους δημόσιους χώρους, η συνεκτικότητα, η μοναδικότητα των παραδοσιακών εμπορικών κέντρων αντί της τυποποιημένης ατμόσφαιρας των malls, η αυξημένη κοινωνικότητα αντί της μονόπλευρης κινητικότητας στα malls κ.α.»